sunnuntai 20. toukokuuta 2012

8-vuotis synttärikakku

Olen jo pitkään ihaillut netistä ihania kakkuluomuksia joita alan harrastajat osaavat tehdä, toinen toistaan ihanampia. Kakkukoristelukurssilta sain kipinän kokeilla itsekin tavallisen kermakakun sijaan sokerimassalla koristelua.

Tein perinteisen gluteenittoman kakkupohjan

Ohje:

4 munaa
2 dl sokeria
2 dl gluteenittomia jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Munat ja sokeri vaahdotetaan. Vaahtoon lisätään kuivat aineet varovasti sekoittaen. Paistetaan 175 asteisessa uunissa n. 40 min. Samalla ohjeella voi tehdä myös kääretorttupohjan.

Täytteet ovat ihan perinteisiä: banaania, vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Täytin kakun edellisenä iltana ja se sai makustua jääkaapissa yön yli. Olin lukenut kakkubloggaajien sivuilta että sokerimassakuorrutteen alle pitää laittaa voikreemiä eristeeksi. Googlettamalla löytyi vaikka kuinka monta ohjetta. Päädyin Kaurislapsen -blogista löytämääni maidottomaan voikreemiin. Lopputulos oli mielenkiintoinen. Itsellä kun ei ole mitään käsitystä miltä sen kreemi pitäisi näyttää....
Jokatapauksessa eristin kakkuni tällä seoksella.


Tältä kakku näytti voikreemillä vuorattuna....


Löysin Primasta vaahtokarkinmakuista kakkukuoruketta. Sitä oli helppo kaulia. Taikina riitti nippanappa tähän kakkuun, ensi kerralla ostan sitä kaksi pakettia. Suht koht nätisti sain sen asettumaan kakun päälle. 


Reunaan tuli yhteen kohta pieni reikä jonka päätin piilottaa ylijäämätaikinasta tekemilläni kukkasilla. Ei kovin hyvällä menestyksellä mutta saa luvan kelvata :)


Tein pieniä kukkia lisää ja koristelin ne vaaleansinisellä koristegeelillä. Veikkaan että kakku on hirvittävän makeaa mutta toivottavasti silti hyvää. Ulkonäköön olen ihan tyytyväinen, näin ensikertalaisena.......

KINKKUVOILEIPÄKAKKU

Pitkästä aikaa innostuin tekemään voileipäkakkua. Makuna tuttu ja turvallinen kinkku. Olen aina tehnyt voileipäkakut pyöreinä. Kulmikkaita kakkukupuja on niin vaikea löytää. Ja näitä pyöreitä on todella helppo tehdä.

Laitan kakkuvuoan pohjalle ensin kelmua ja sen päälle alan asetella paahtoleipäsiivuja. Homma muistuttaa  pitkälti palapelintekemistä...


Paahtoleipäsiivuista kannattaa ehdottomasti leikata reunat pois. Kostutukseen käytän maitoa, sillai sopivasti :)


Kinkkukakussa helppo täyte on valmis italiansalaatti, sitä käytin tälläkin kertaa.



Toiseen väliin laitoin kinkkusuikale/ruohosipulituorejuusto -sekoitusta. 
Kakku kannattaa täyttää edellisenä iltana ja antaa sen makustua yön yli jääkaapissa. Unohdin ottaa kuvan kakusta kumottuna ennen koristelua. En tykkää sulatejuustosta kakun päällä joten käytän maustamatonta tuorejuustoa. 


Tässä valmis kakku. Koristelu tällä kertaa hyvin yksinkertainen.....

Tein erikseen pienemmän voikkarin gluteenittomana, samoilla täytteillä.

Tässä vielä kuva gluteenittomasta versiosta....





lauantai 19. toukokuuta 2012

TIIKERIKAKKU

Sovelsin Mantan kyökistä löytyvää kuivakakku -ohjetta gluteenittomaan tiikerikakkuun. Jätin ohjeessa olevan piparkakkumausteen pois. Otin taikinasta 1/3 erikseen, johon sekoitin n. 2 rkl kaakaojauhetta. Vuoan pohjalle ensin vaaleaa taikinaa, väliin ruskeaa ja lopuksi vaaleaa. 

Tältä kakku näytti ennen uunia:


Ja näin kaunis siitä tuli :)


Huomenna nähdään miten tiikerin raidat ovat kakkuun asettuneet......

MARJAPIIRAKKA


Kuopuksen 8 -vuotis synttäreitä juhlitaan huomenna. Leipuri hiiva aloitti leivontaurakkansa tänään. Ensimmäisenä uunista tupsahti ulos marjapiirakka. Ohjeen löysin Valion Kotiruokaa -lehdestä. Ja tuttuun tapaan vaihdoin vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin.

POHJA

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 1/4 dl gluteenittomia jauhoja
2 rkl kauraleseitä
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita joukkoon muna. Lisää kuivat aineet seoksena. Painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin sormin.

TÄYTE

1 prk maustettua rahkaa, kuningatar
3 dl pakastemarjoja, esim. mustikkaa
1 rkl perunajauhoja
1 prk kermaviiliä
1 muna
2 rkl sokeria
1 tl vanilijasokeria

Levitä rahka piirakkapohjalle. Sekoita jäisiin marjoihin perunajauhot. Levitä marjat tasaisesti piirakkapohjalle. Sekoita kermaviili, muna ja sokerit tasaiseksi seokseksi. Valuta seos marjojen päälle.
Paista uunin alimmalla taasolla 175 asteessa n. 40 minuuttia.



Piirakka oli meni uuniin tämännäköisenä....



..... ja tuli ulos tämännäköisenä